Google sites
Er bestaan hele mooie en goede websites over hoe je een Google site maakt. Toch schrijf ik dit artikel om snel een nieuwe site aan te maken en deze snel te gebruiken, zonder al te veel informatie over alle uitgebreide mogelijkheden erbij te halen en tóch een aanvulling te geven op de al bestaande artikelen of help-bestanden, gewoon omdat ik het handig vindt als leer-traject of naslagwerk als ik een eenvoudige website voor iemand maak.
De voorbereiding
Voordat je begint moet je jezelf natuurlijk verdiepen in de mogelijkheden. Wat voor website wil je maken, welke informatie wil je delen, wie mag deze informatie bekijken en zo kun je nog even doorgaan. Voor dynamische websites zal ik niet zo snel een Google-site aanmaken maar eerder kiezen voor een website met een CMS zoals Wordpress, Joomla Drupal of een ander platform. Voor een eenvoudige, met name statische website die weinig onderhoud en technieken nodig heeft is een Google-site een goede oplossing, als is het aantal templates wel wat beperkt. Ook voor iemand zonder ervaring met website maken of onderhouden is het eenvoudig deze werkzaamheden uit te voeren of te leren. Met een beetje kennis van online werken met Google docs of Word online is de techniek heel makkelijk te begrijpen en uit te voeren. Een kind kan de was doen. Bovendien is het heel makkelijk om samen met anderen, desnoods tegelijkertijd, beheer op de website uit te voeren.
Site aanmaken
Nadat je voorbereid bent en je hebt nagedacht over de website die je gaat maken kun je beginnen met het aanmaken van je website. Dit kun je stapsgewijs doen door een aantal stappen te doorlopen. Mocht je naderhand wat aan willen passen in de naam van je website of als je tóch een andere template wil gebruiken is dat in de meeste gevallen nog mogelijk.
Open een browser en ga naar sites.google.com (inloggen met een googleaccount is hierbij noodzakelijk)
Druk op de + om een nieuwe site aan te maken
Kies aan de rechterkant een thema als template om te bepalen hoe je site eruit moet komen te zien
Kies een naam voor je website, dit komt ook in beeld te staan in de URL. Hier kun je dus bijvoord aangeven wat voor soort website het word (bijvoorbeeld Bedrijfsuitje-fotoalbum, PietsPortaal of de naam van je club)
Geef de huidige pagina een naam (logische naam is makkelijk linken binnen de site)
De pagina kun je opmaken met tekstvlakken, afbeeldingen, filmpjes, linkjes naar pagina's binnen en buiten je eigen websites, knoppen formulieren en bestanden uit je google-drive.
Tussentijds kun je kijken hoe de website eruit gaat zien door het voorbeeld te tonen.
Website publiceren
Als je tevreden bent over het resultaat van de eerste pagina, kun de site publiceren, waarbij je nog kan kiezen of dat voor iedereen, voor jezelf of bijvoorbeeld alleen voor mensen die jij toegang geeft.
De website is nu zichtbaar op een adres zoals bijvoorbeeld
https://sites.google.com/view/pietsportaal/homepage
Je kunt nu pagina's toevoegen en aan elkaar linken zodat je een complete website krijgt met al jou informatie die jij wilt delen. Alle namen en dergelijke kun je achteraf aanpassen en je kan kiezen of paginaś zichtbaar moeten zijn. Ook de manier van publiceren kun je aanpassen. Je kan bijvoorbeeld eerst een website maken die alleen voor jezelf zichtbaar is. Op het moment dat de website klaar is en voor iedereen beschikbaar moet zijn, kun je de site op openbaar zetten.
Achtergondinformatie
Overal is hulp te krijgen met informatie te vinden met betrekking tot het maken van een Google-site.
Op de eigenschappen (3 puntjes) binnen Google-sites vindt je de help-mogelijk met info over alle functies en mogelijkheden
https://docs.google.com/document/preview?hgd=1&id=1HSBVfuBiIL1Ov4bUKMxl1iLo30XzvtCp7tjw8vj3kZ8
of voor degene die liever een filmpje bekijken