Van links naar rechts: Anita, Tiny, Lindsay en Danielle. (Foto: Bob Awick)

Kwartetstart voor familie Grijpink bij Yakult Ladies Run

za 13 apr 2019, 13:13 Sport voorlezen

HILVERSUM - Ze hebben geen familieshirt, want ze hebben allemaal hun runnershirt van Yakult besteld. Maar op 14 april staan oma Tiny, dochter Anita, schoondochter Lindsay en kleindochter Danielle met zijn allen aan de start. Een kwartetstart voor de familie Grijpink, maar kort na de start schiet Danielle waarschijnlijk het snelst uit de startblokken. "Die zien we pas weer terug bij de finish," aldus tante Anita. "Wij lopen wel met zijn drieën."


Tiny viert dit jaar haar 80ste verjaardag. Dat is de reden om nog een keer mee te doen aan de Yakult Ladies Run. Ze heeft zich samen met dochter Anita en schoondochter Lindsay aangemeld. Vervolgens kreeg ook kleindochter Danielle de mogelijkheid om mee te doen, aangezien de reglementen werden aangepast.

Lady's mogen nu mee doen vanaf 12 jaar, daar waar tot voor kort de minimumleeftijd 16 was. "Het is natuurlijk wel speciaal om straks met zijn vieren aan de start te staan", zegt moeder Tiny. "En dan is er nog een zus, Carola. Zij had ook mee willen doen, maar ze is op vakantie op 14 april."


Hardloopvirus

Als je in woonplaats Naarden aan tafel zit met de vier sportieve dames heb je het idee dat hier wel sprake moet zijn van een atletiekfamilie in hart en nieren. Niets is minder waar. Tiny begon pas in 1997 met hardlopen, tijdens een vakantie in Florida: "Het was daar heel erg gezellig, maar ik zag ook heel veel mensen hardlopen. Als ik dat in Nederland, al enigszins op leeftijd, deed, kreeg ik opmerkingen als: de bus is al weg hoor. Hier durfde ik het eigenlijk niet in die periode, maar in Florida ben ik echt gegrepen door het hardloopvirus."

Vervolgens deed ze mee aan een van de allereerste edities van de Ladies Run, evenals dochter Anita. "Ik ben door mijn man Gert in aanraking gekomen met het hardlopen. Heb ook tot aan de halve marathon meegedaan, overigens net als mijn moeder die ook de halve van Eindhoven en Amsterdam heeft gelopen en meedeed aan de Dam tot Dam-loop."


Eerbetoon

Het was diezelfde Gert die ook een belangrijke rol speelde bij de activiteiten van Lindsay, die in het dagelijks leven werkzaam is in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. "Ik trainde met Gert op het onderdeel zwemmen. Nadat hij in 2006 helaas is overleden, heb ik bij wijze van eerbetoon aan hem gezegd dat ik een kwarttriatlon ging doen. Met andere woorden: direct maar even 10 kilometer lopen, als onderdeel van die triatlon. Dat heb ik in 2008 gedaan."

Danielle is met haar 13 jaar de jongste van het stel en naar verwachting ook de snelste. Hoewel de Yakult Ladies Run vooral een 'run for fun' is, heeft zij haar zinnen gezet op een nieuw persoonlijk record. De vwo-leerlinge van het Willem de Zwijger College in Bussum: "Ik heb die afstand een keer in 2017 gelopen en mijn persoonlijke toptijd is nu 22.44 minuten. Die wil ik verbeteren. Hier in Bussum kwam ik bij de kidsrun altijd als eerste over de streep, of sowieso op het podium."


AV Tempo

Danielle is lid van AV Tempo in Bussum, waar ze momenteel op de baan vooral voor de sprint en de kilometer aan het trainen is. De 5 kilometer, die ze tijdens de Yakult Ladies Run voor haar kiezen krijgt, is niet echt een courante afstand voor haar leeftijd.

Tot zondag 14 april het startschot van de Yakult Ladies Run klinkt, zijn de dames allemaal nog aan het trainen. Tiny loopt driemaal per week een afstand van zes kilometer en daarnaast stapt ze regelmatig op woensdag op de fiets. De trainingen doet ze in alle vroegte: "Ik doe direct na het opstaan altijd mijn rondje door het Spiegel in Bussum. Ik kom dan hooguit wat mensen tegen die hun hond uitlaten." Anita beaamt dat, hoewel ze soms ook wel atleten tegenkomt. Ook zij traint op een vroeg uur: "Ik ben grondstewardess bij de KLM en draai meestal vroege diensten. Daardoor heb ik ook een ritme van vroeg opstaan en dan direct lopen." Of Lindsay dan ook de hardloopschoenen aantrekt? "Nee," zegt ze lachend, "ik doe dat meestal rond een uur of negen of nog liever in de middag of avond.."


Plezier voorop

Wanneer is het geslaagd voor de familie Grijpink? Voor Danielle een PR, terwijl bij de overige dames de tijd minder van belang is. "Het zou leuk zijn als we nog een paar lady's kunnen inhalen. Maar voor ons staat het plezier voorop." Ook bijzonder is dat Aswin, de man van Lindsay, en haar andere dochter Susanne, een actieve rol hebben langs het parcours. "Zij spelen in de slagwerkgroep van Muziekvendel Nardinc en kunnen ons dus aanmoedigen."


Tenslotte: is dit de laatste keer dat de drie generaties aan de Yakult Ladies Run meedoen? Schoondochter Lindsay: "Over tien jaar kunnen we weer een interview doen, dan wordt Tiny 90!"